5 Signalen Dat Online Business Coaches Het Nieuwe Multilevel Marketing Zijn

Lianne
4 min readMar 23, 2018

Heb jij de afgelopen maanden ook driehonderd verschillende Sponsored Facebook posts gezien van [Generic White Girl Name] — Business Coach, of [Inspirerend Bijvoeglijk Naamwoord] [Inspirerend Zelfstandig Naamwoord] of [Random Business Term] Coach for Vrouwen?

High five.

Welkom in de wondere wereld van de online business coaches.

5 signalen dat we de nieuwe multilevel marketing trend aan het aanschouwen zijn.

  1. Ze zeggen allemaal inspirerende zooi, maar als je goed leest is het nonsens.

“Ik heb mijn inkomen verdubbeld doordat ik er eindelijk voor ging! En jij kan dat ook!”

“Door in mijn kracht te gaan staan* veranderde alles en werd ik een succesvolle ondernemer!”

“Ik houd zo van ondernemen** en wil jou leren hoe jij je fantastische eigen ondernemer wordt”

“Ontdek bij mij de unieke kracht van coaching!”

Ja eh, jongens. Ik kan ook mijn Inspiration & Motivation Sentence Generator aanzetten en een paar artikeltjes klussen, maar zo’n tekstje maakt je nog geen goede coach, en zeker geen goede business coach.

Het hele punt van een business coach is dat je geld gaat verdienen en een succesvolle zaak gaat runnen.

Daar heb je meer nuttige info voor nodig dan een Nike slogan en wat sterren-emojis, en ik vraag me ten zeerste af of 70% van de business coaches die kennis wel heeft.

*Sowieso, even gepassioneerd barfen van deze term.

**WHAT THE FUCK BEN JE DAN AAN HET DOEN? MET JE ONDERNEMING?

2. Daarbij, wat hebben ze nou nou eigenlijk gedaan?

Weet je wie ik als Business Coach zou willen? Iemand met een episch CV vol ervaringen bij bedrijven, ondernemers en organisaties. Niet iemand met een Facebook pagina en een semi-professionele fotoshoot.

Als je succesvol wil worden (of het nou met ondernemen of gewoon binnen organisaties is) heb je meer aan iemand die het daadwerkelijk gedaan heeft.

En weet je wie ik nou als Internet Business Coach zou willen? Aranka van der Voorden. Die vrouw zette fitness website Fitgirl Code, sportkleding merk Jogha en vervolgens eigen blog op. Al die shit werkte.

Of Monique van Loon, die het mega succesvolle Divided-Minettes-Girlscene opzette en toen Culy.nl. En die nu weer dapper de volgende uitdaging aangaat!

Of Cynthia Schultz, die al 10 jaar een succesvolle blog runt en kan leven van haar onderneming en alles wat daar bij hoort.

3. Sterker nog…wat DOEN ze nou eigenlijk?

Heb jij wel eens een post gezien van deze coaches waarin ze vertellen dat ze een superawesome project aan het opzetten zijn bij een bedrijf? En dan ook uitleggen wat voor project het is? Of uberhaupt hun werkzaamheden specifiek maken?

Sterker nog, heb je wel eens een artikel van ze gezien dat ze betrokken zijn geweest bij self-made ondernemers die nu supersuccesvol zijn? Bij bedrijven die nu keihard groeien?

(En dan dus niet hun mede coaches. Zie punt 4.)?

4. Ze hebben testimonials…van elkaar.

Weet je wie fan zijn van Herbalife? Andere Herbalife verkopers.

Weet je wie fan zijn van die rare sportspulletjes waar een paar jaar geleden al die facebook verkopers van opdoken die je wilde overtuigen ook vanuit huis geld te gaan verdienen met zero werk? Juist. Andere verkopers van die rare sportspulletjes.

Weet je wie de grootste fans zijn van business coaches? Juist.

5. Die pagina likes versus post likes? Die kloppen niet helemaal met elkaar.

Tuurlijk, we hebben allemaal de algoritmes tegen. Maar -oh, ik zeg maar wat- 43000 Facebook likes en ongeveer 2–3 likes per berichtje?

Sure, Jan. — Shangela

Voor de goede orde: Er is niks mis met coaches. Love coaches, en coaching.

Ik heb een minder grote hekel aan hysterische lifecoaches gewoon omdat ze niet pretenderen dat je teringveel geld gaat verdienen als je maar een keer een sessie bij hen van 600 euro boekt. Lifecoaches zitten ook oplichters tussen, maar zeggen niet dat ze 50.000 euro verdienen met ???? en dat jij dat ook kan doen.

Maar als jij business coach ben en je voelt je aangesproken? Congrats. Je ben je onderdeel van de latest pyramid scheme.

Ook deze bubbel gaat barsten. Ik voorspel binnen nu en 2 jaar.

En dan gaan jullie allemaal weer iets nieuws “inspirerends” doen en irriteer ik me kapot aan die nieuwe leeghoofdige Facebook advertenties.

En dan schrijf ik weer een “gemeen” stukje wat bij jullie in de Whatsapp groepen gedeeld wordt waarin jullie elkaar gaan geruststellen dat ik het aan het verkeerde eind heb en dat jullie nu echt je dromen aan het volgen zijn.

History repeats.

Groetjes!

--

--

Lianne

Personal development enthusiast, creative writer, student counselor.